Over de vakgroep
De vakgroep Heelkunde en Anesthesie van de Huisdieren (DI10) is één van de 12 vakgroepen die de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent rijk is. In 1997 verhuisde ze samen met de andere klinische vakgroepen van de oude kliniekgebouwen aan het Casinoplein in hartje Gent naar de nieuwe campus te Merelbeke.
Opleidingen
De vakgroep verzorgt verschillende opleidingsonderdelen voor de bachelor- en masterjaren van de opleiding diergeneeskunde. Dit zowel wat betreft het theoretisch onderwijs alsook het praktijkgericht onderwijs in de kliniek voor de grote huisdieren.
De expertise van de verschillende lesgevers wordt jaarlijks ten dienste gesteld voor het verzorgen van verschillende postacademische lessen waaronder deze georganiseerd door het Instituut voor Permanente Vorming en de opleiding Proefdierkunde.
Daarenboven staan de verschillende Diplomates van de vakgroep in voor de opleiding van afgestudeerde dierenartsen binnen het Internship programma georganiseerd door de Faculteit Diergeneeskunde, alsook voor de opleiding van residents voor de European College of Veterinary Surgeons (ECVS), de European College of Veterinary Anaesthesia and Analgesia (ECVAA), de European Veterinary Dental College (EVDC Eq) en de European College of Veterinary Sports Medicine and Rehabilitation (ECVSMR).
Onderzoek
Het eigen onderzoek van de vakgroep Heelkunde en Anesthesie van de Huisdieren situeert zich op verschillende klinische en pre-klinische terreinen, voornamelijk op het gebied van algemene heelkunde, chirurgie, orthopedie, ofthalmologie, anesthesie en pijnbestrijding.
Dienstverlening
De vakgroep verzorgt samen met de andere klinische vakgroepen een dienstverlening naar de maatschappij als onderdeel van de befaamde dierenkliniek. Daarin worden alle specialisaties aangeboden op het vlak van kreupelheidsdiagnostiek, chirurgie en anesthesie van de grote huisdieren, in het bijzonder het paard en de herkauwers, maar ook voor andere diersoorten kan je in de kliniek terecht (schaap/geit/varken/lama/...).
Daarnaast wordt zowel van binnen de UGent als door externe partijen beroep gedaan op onze wetenschappelijke know-how voor o.a. de ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek.