Voorbereiding dierenartsbezoek

Het dierenartsbezoek oefenen

Maak uitstapjes naar de dierenkliniek voor bezoeken waarbij geen onderzoeken nodig zijn, zoals controle van het gewicht van uw kat. Het is een goede oefening voor uw kat en het geeft de dierenarts de kans om op een niet-bedreigende manier met uw kat in contact te komen.

Tips voor katten 3

Het lichamelijk onderzoek oefenen

Oefen thuis regelmatig verzorgingsroutines zoals vachtverzorging, nagels aanraken of knippen, aanraken van gezicht, oren, poten en staart ter voorbereiding op een medisch onderzoek, en oefen indien mogelijk ook het tanden poetsen. Dit kan uw kat helpen om gewoon te worden aan de nodige zorg thuis én het bezoek aan de dierenkliniek.
--> Een video met een voorbeeld van dergelijke 'training' vindt u hier.

Keuze transportmand

Een goede transportmand biedt veiligheid voor zowel eigenaar als kat tijdens het transport. Ideale kenmerken: stevig, stabiel, gemakkelijk te dragen en gemaakt uit “stil” materiaal zodat het openen van de transportmand uw kat niet doet schrikken.

 Tips voor katten 14                Tips voor katten 15

Een plastic transportmand die zich kan splitsen in boven- en onderkant is erg handig want het is net iets gemakkelijker om uw kat eruit te halen, of gemakkelijk voor de dierenarts om uw kat te onderzoeken in het onderste gedeelte van de transportmand. Ook voor angstige en angst-agressieve katten, of voor zieke en pijnlijke katten biedt een afneembare top voordelen. Bij andere types transportmanden kan het al eens veel moeite en overtuigingskracht vergen om de kat hieruit te krijgen.

Tips voor katten 8

Het transport oefenen

Leer de kat om de transportmand te associëren met positieve ervaringen. Zorg dat de transportmand thuis een vertrouwd onderdeel is van het meubilair, voorzien van een zacht deken voor comfort, zodat de kat eraan kan wennen en het als iets normaal beschouwt.
--> Via de volgende link kunt u een video bekijken over hoe u uw kat makkelijker in een transportmand kan krijgen.
U kunt er ook een driedelige videoreeks bekijken over hoe u uw kat stapsgewijs aan deze transportmand kunt laten wennen.

Tips voor katten 16

Op de dag van het dierenartsbezoek wordt aangeraden om de transportmand 15-30 min voor vertrek in te spuiten met een feromoonspray, dit kan helpen om een angstige kat te kalmeren. Ook een extra geurspeeltje met valeriaan in de transportmand kan helpen om de kalmte te bewaren.

Zorg er steeds voor dat uw kat veilig zit in de auto onderweg naar de dierenarts. Plaats de transportmand op een vlak oppervlak zodat deze stabiel staat, en maak hem goed vast met een gordel. Een plastic zeil of grote plastic zak onder de mand plaatsen kan helpen om uw zetels te beschermen in het geval van een stressplasje onderweg.
--> Deze video illustreert hoe u uw transportmand veilig kunt vastmaken in de auto.

Om stress in de auto te verminderen is het tot slot aangewezen om voorzichtig te rijden. De temperatuur in de auto kan best niet te koud worden ingesteld - vermijd ook dat de airco rechtstreeks op uw kat blaast - maar zeker ook niet te warm.

Het belang van het eigen dekentje!

Neem altijd het eigen dekentje van uw kat mee en leg het gerust op de onderzoekstafel. Zo heeft uw kat een vertrouwde geur mee van thuis en zit uw kat warm en zacht. Neem best ook een reservedekentje mee in geval van ongelukjes.

Tips voor katten 1

 

Meer informatie over het dierenartsbezoek zelf vindt u hier.