Internationale postertentoonstelling ‘Stand With Ukraine’ komt naar Gent

(10-02-2023) Naar aanleiding van 1 jaar oorlog in Oekraïne ontvangt de faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte een internationale tentoonstelling van anti-oorlogsposters. De affiches worden in 2023 wereldwijd in 45 tentoonstellingen voorgesteld.

Na het uitbreken van de oorlog deed de Association of Graphic Designers – the 4th Block een open oproep aan grafische ontwerpers en kunstenaars van over de hele wereld om posters te ontwerpen tegen de oorlog in Oekraïne. Eén jaar later verzamelde het collectief al meer dan 1500 posters uit 56 landen en de collectie groeit nog elke dag. De collectie is de basis voor affichetentoonstellingen die over de hele wereld onder de naam ‘Stand With Ukraine’ worden georganiseerd.

Voor de tentoonstelling in Gent selecteerde curator Liya Bezsonova een honderdtal affiches die een scherpe, informele blik werpen op de Russisch-Oekraïense oorlog met zijn uitdagingen en bedreigingen.

Opening op 28 februari

De tentoonstelling wordt geopend met een rondleiding en receptie op 28 februari om 16 uur in aanwezigheid van curator Liya Bezsonova.
De toegang is gratis, gelieve op voorhand in te schrijven.

Over de curator

Liya Bezsonova is grafisch ontwerper, kunstenares en illustrator. Ze behaalde een masterdiploma in grafische vormgeving aan de Kharkiv State Academy of Design and Arts (KSADA, UA) en voltooide in 2013 een doctoraatsopleiding over geschiedenis en theorie van design. Bezsonova is oprichtster en art-director van DE.PO-Odesa design studio (Odesa, UA). De Designers Union of Ukraine bekroonde haar met twee medailles (2012, 2017) voor een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van Oekraïens design. In 2007 cureerde ze de expositie van Oekraïense kunstenaars op de LINEART-tentoonstelling in Gent.
Liya Bezsonova woont en werkt in Odessa. Sinds 2022 is ze als oorlogsvluchteling tijdelijk verhuisd naar Frankrijk.

The 4th Block

De 4th Block Association of Graphic Designers werd in 1991 in Kharkiv, Oekraïne, opgericht door grafisch ontwerper Oleg Veklenko. In de jaren na de ramp in Tsjernobyl in 1986 werkte hij op de getroffen site als liquidator. Deze ervaring bracht hem ertoe om bij de vijfde verjaardag van de ramp “The 4th Block” te organiseren, een kleine postertriënnale genoemd naar de ontplofte reactor 4. De Triënnale groeide geleidelijk uit tot een wereldberoemd posterfestival met deelnemers uit de hele wereld. Thema’s van de posters zijn o.a. nucleaire veiligheid, milieuproblematiek, ontwikkeling van alternatieve energiebronnen, … In 2019 werd het 4th Block Museum opgericht aan de Kharkiv State Academy of Design and Arts. De museumcollectie bestaat momenteel uit ongeveer 11 000 affiches die verzameld werden tijdens de voorbije 30 jaar.

Partners

Deze tentoonstelling kwam tot stand dankzij de Kharkiv Association of Graphic Designers – the 4th Block, curator Liya Bezsonova, de Designers’ Union of Ukraine, de faculteit Letteren en Wijsbegeerte, de Faculteitsbibliotheek, de vakgroep talen en culturen en het Eureast Platform Knowledge Centre 'Ukraine and Eastern Europe' van de Universiteit Gent.

Praktisch

De tentoonstelling kan tot en met 17 maart gratis bezocht worden in de faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte.

  • Rozier 44, 9000 Gent
  • Maandag tot donderdag: 9 -22 uur
  • Vrijdag: 9 - 17 uur

Contact

Liya Bezsonova
Curator
gorodnyanska@yahoo.com
+38 050 503 27 56

Aleksey Yudin
Vakgroep talen en culturen
oleksiy.yudin@ugent.be
+32 485 79 10 27