Archéologie de l’Asie Centrale

In samenwerking met de Franse Ambassade van België wordt in het tweede semester van 2017-2018 aan UGent een Année de la France ingericht.
Het Année de la France of Frankrijkjaar heeft als doel onze samenwerking met buurland Frankrijk onder brede aandacht te brengen aan onze universiteit en daarbuiten.


Naar aanleiding hiervan organiseert de vakgroep Archeologie een 4-delige lezingenreeks over de archeologie van (vooral) de steppen van Centraal-Azië.
Deze gebieden, bevolkt door nomadische stammen die gekend stonden als ruiters en krijgers, vormen in het laatste millennium voor onze jaartelling een bindmiddel tussen alle grote beschavingen en rijken die toen belangrijk waren: Griekenland, Perzië, maar ook China en Indië onderhielden contacten met deze volkeren.


De vier lezingen belichten diverse aspecten van de archeologie van deze gebieden, in het Altaj-gebergte, in de provincie Xinjiang (China), in Mongolië, Kazakhstan en Siberië.

Alle lezingen vinden plaats aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte (Blandijnberg 2), in auditorium 2 Franz Cumont en beginnen om 19.30 u. stipt.

 

 Logo Ambassade de France

 

 14 februari 2018

"La Mission archéologique franco-chinoise au Xinjiang. Archéologie du Taklamakan"

  • Corinne Debaine-Francfort, Directrice de recherche au CNRS

20180214debaine.png

21 februari 2018

"Mobilités et pratiques funéraires de l’âge du Bronze à la période médiévale en Mongolie – Recherches récentes de la mission archéologique française dans l’Altaï"

  • Sébastien Lepetz, Directeur de recherche au CNRS

20180221lepetz.png

28 februari 2018

"Eleveurs et guerriers des steppes de Mongolie au début du Ier millénaire avant notre ère"

  • Jérôme Magail, Musée d’Anthropologie préhistorique de Monaco

20180228magail.png

7 maart 2018

"Entre la Grèce, la Perse et la Chine : les Scythes nomades des steppes (8e siècle av. J.-C. – 1er siècle de notre ère)"

  • Henri-Paul Francfort, Membre de l’Institut de France - Académie des inscriptions et Belles-Lettres, Directeur de recherche émérite au CNRS

20180307francfort.png