Basisinternet voor kwetsbare gezinnen dankzij 'Telenet Essential Internet'

(24-09-2021) Exact een jaar na de lancering van zijn proefproject ‘Essential Internet’, schakelt Telenet een versnelling hoger met zijn programma basisinternet voor kwetsbare gezinnen en alleenstaanden.

Telenet lanceerde het programma in oktober 2020 als een proefproject in samenwerking met het OCMW en lokale middenveldorganisaties in Mechelen en Gent. Samen met de verschillende partners wilde de telecomoperator tot een grondige evaluatie komen om het in een volgende fase op grotere schaal uit te rollen in Vlaanderen en Brussel. Via sociale organisaties zoals het OCMW, armoedeverenigingen en verenigingen die inzetten op digitale inclusie bracht Telenet via verschillende testprojecten basisinternet tegen 5 euro per maand bij kwetsbare doelgroepen.

Het afgelopen jaar ging imec-mict-UGent in opdracht van Telenet na wie het meest gebaat is met het programma. Door middel van kwalitatieve interviews hebben we een beter zicht gekregen op de noden, behoeften en verwachtingen van kwetsbare gezinnen en alleenstaanden. Met deze inzichten ging Telenet aan de slag om hun aanbod beter af te stemmen op de eindgebruiker. Zo stelden we vast dat het basisinternet perfect was voor alleenstaanden en gezinnen die vandaag geen internet hebben of het slechts beperkt gebruiken om online les te volgen, administratie bij te houden of contact te hebben met familie of vrienden. Echter voor gezinnen of alleenstaanden die veel video's bekeken via bv YoutTube, series willen streamen of regelmatig gamen is dit basisinternet ontoereikend.

Telenet breidt het aanbod nu uit en komt met een tweede product aan 10 euro per maand voor nog intensiever internetgebruik. Door de nieuwe investering en de bijkomende subsidies schakelt Telenet Essential Internet een stevige versnelling hoger. Meer dan ooit is technologie de sleutel tot actieve deelname aan de digitale maatschappij. Via concrete en structurele digitale inclusie-initiatieven en connectiviteitsoplossingen blijft Telenet zich als telecomoperator engageren om een doeltreffende bijdrage te leveren aan deze maatschappelijke uitdaging.  

Telenet Essential Internet

Contact academisch onderzoek: Prof. dr. Koen Ponnet

Meer informatie

Meer weten over het proefproject, het aanbod en de partners?

Logo Telenet  Link in de kabelOVWB