Bezoek de Braunschool
De Gentse Gidsen hebben de voormalige Braunschool opgenomen in haar aanbod.
Emile Braunschool is laureaat Vlaamse Monumentenprijs
(20-08-2010) De Emile Braunschool in de Voldersstraat is laureaat voor de Vlaamse Monumentenprijs. Op 10 juni werd dit prachtig gerenoveerde gebouw plechtig ingehuldigd. Enkele vakgroepen van de faculteit Recht en Criminologie vonden een onderkomen in het gebouw dat dateert uit de 17e eeuw.
De Monumentenprijs wordt elk jaar toegekend aan een privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie. Zowel beschermd als niet-beschermd onroerend erfgoed komt hiervoor in aanmerking.
Per provincie is er één laureaat. Naast de Braunschool in Gent (Oost-Vlaanderen) zijn de overige laureaten:
- de restauratie van de gevelbeeldengroep van de voormalige Broodjeskapel in Antwerpen
- de restauratie en herbestemming van kasteeldomein Pietersheim tot bezoekerscentrum in Lanaken (Limburg)
- de restauratie en herbestemming van molencomplex 's Hertogenmolens tot horeca-uitbating in Aarschot (Vlaams-Brabant)
- de restauratie en herbestemming van de voormalige Duivenschieting als onderdeel van de Wellingtonrenbaan tot clubhuis en restaurant in Oostende (West-Vlaanderen)
De laureaten werden geselecteerd uit in totaal 53 kandidaten. Kasteeldomein Pietersheim in Lanaken werd op 6 september 2010 uitgeroepen tot de winnaar.
Emile Braunschool
Met de restauratie van de Emile Braunschool keerde de UGent terug naar het voormalige Jezuïetencollege waar na haar oprichting in 1817 de eerste lessen werden gedoceerd.
Het college in de Voldersstraat werd rond 1660 gebouwd en is later vernoemd naar een voormalig burgemeester van Gent. Het gebouw werd in opdracht van de UGent gerestaureerd door het architectenbureau Van Acker & Partners. Via twee stukken nieuwbouw werd het gebouw aangesloten op de aanpalende gebouwen van de faculteit Recht en Criminologie in de Universiteitsstraat.
De verschillende vleugels van de Emile Braunschool huisvesten de facultaire raadzaal en enkele vakgroepen van de faculteit Recht en Criminologie. De facultaire bibliotheek werd uitgebreid in de zuidvleugel, waar ook het originele sierplafond terug werd geplaatst. In het verbindingsgebouw zijn enkele via de restauratie ontdekte fresco’s te bewonderen.
Meer informatie
- Beeldbank UGent: Emile Braunschool
- Nadere kijk op de restauratie van de historische Braunschool (website Architectura)