Sentea haalt 2,3 miljoen op voor doorbraak in optische meettechnologie

(07-10-2021) Sentea zorgt voor een doorbraak in optische meettechnologie. De UGent spin-off maakt meten met glasvezelsensoren in één klap 10 keer goedkoper. Het bedrijf kondigde net aan met succes 2,3 miljoen euro te hebben opgehaald.

De investeringsronde wordt ondersteund door de huidige investeerders Finindus, PMV, QBIC II en Fidimec. De fotonische geïntegreerde technologie van Sentea maakt grootschalige inzet van glasvezeldetectie mogelijk voor een breed scala aan monitoringtoepassingen, in civiele techniek, olie en gas, hernieuwbare energie, industrie en medische instrumenten.

Eerder dit jaar lanceerde het bedrijf zijn reeks Bragg-glasvezel-uitleessystemen (FBG), ook wel interrogators genoemd, die bekendstaan ​​om hun hoge prestaties en ongekende kosteneffectiviteit. Al meer dan tien jaar wordt glasvezeldetectie beschouwd als een technisch superieure technologie voor het bewaken van grote infrastructuur, olie- en gasinstallaties en bedrijfskritieke industriële activa. Met Sentea's interrogators kunnen glasvezelsensoren economisch worden ingezet in een veel breder scala aan toepassingen, waardoor de voordelen van zeer nauwkeurige defectdetectie en -voorspelling, levensduurverlenging en superieure procescontrole voor gebouwen, motoren, lagers, aandrijflijnen, elektrische voertuigen, chirurgische instrumenten en meer. De schaalbaarheid van Sentea's interrogators, gecombineerd met de ruimtelijke distributiefunctie van glasvezelsensoren en hun naadloze integratie met bestaande glasvezelnetwerken, maakt glasvezeldetectie de ideale technologie om smart city- en smart grid-bewakingsdiensten te implementeren.

De opbrengst van deze investeringsronde zal de groei van Sentea's commerciële activiteiten financieren en de productiecapaciteit van haar reeks FBG-ondervragers opschalen. Sentea zal blijven investeren in de volgende generatie glasvezeldetectieproducten en IoT-ontwikkelingen, gebruikmakend van de voordelen van zijn geavanceerde silicon photonics-platform dat is geoptimaliseerd voor detectietoepassingen.

“Onze kosteneffectieve FBG-interrogators versnellen de adoptie van glasvezeldetectie, zowel in de traditionele civiele techniek en olie- en gastoepassingen, als in de groeiende hernieuwbare energie, industriële en medische toepassingen”, aldus Karsten Verhaegen, CEO van Sentea. "Klanten waarderen vooral onze snelle en robuuste metingen, evenals de edge computing-mogelijkheden en naadloze integratie met hun systemen."
“Verouderde infrastructuur en nieuwe, maar ook veeleisendere technische toepassingen versnellen de vraag naar geavanceerde structurele gezondheidsmonitoringoplossingen en slimme detectieoplossingen”, zegt Dirk De Boever, Head of Investments bij Finindus. "We zijn ervan overtuigd dat de glasvezeldetectieproducten van Sentea zullen bijdragen aan de verlenging van de levensduur van bedrijfskritische industriële activa en infrastructuur en een sleutelrol zullen spelen bij het verbeteren van de prestaties en functionaliteit van technische toepassingen."
“We zijn onder de indruk van het team van Sentea en wat ze hebben bereikt. Ze bouwden voort op de wereldberoemde expertise van de UGent en imec in silicon photonics en nano-elektronica om toonaangevende, zeer schaalbare glasvezeldetectieproducten op de markt te brengen. We zijn verheugd om met deze investering de verdere groei van het bedrijf te ondersteunen”, zegt Cédric Van Nevel, Junior Partner bij Qbic II.
“Op basis van de meest geavanceerde silicon photonics-technologie is Sentea erin geslaagd om betaalbare uitleesapparaten op de markt te brengen die in een breed scala van marktsegmenten kunnen worden toegepast. Deze combinatie van een commercieel interessante positionering en internationale schaalbaarheid onderbouwt het groeipotentieel van Sentea en tegelijk de innovatieve toppositie die Vlaanderen inneemt op het vlak van fotonica. PMV is trots dat het als eerste investeerder dit verhaal helpt ondersteunen”, zegt Roald Borré, Group Manager Venture Capital bij PMV.
 Bekijk hier de videoreportage over Sentea op Kanaal Z.

Over glasvezeldetectie

Glasvezelsensoren gebruiken een speciale vezel die is ontworpen om spanning en temperatuur te meten op meerdere punten die zijn verdeeld over de lengte van een vezel tot enkele kilometers. Een uitleessysteem, ook wel interrogator genoemd, vangt het optische signaal van de detectievezel op en correleert dit met spanning, temperatuur en afgeleide parameters zoals druk, helling, verplaatsing, trillingen en zelfs stroom en de aanwezigheid van bepaalde chemicaliën . De inherente voordelen van glasvezelsensoren, zoals lichtgewicht, klein formaat, passief, lage demping, immuniteit voor elektromagnetische interferentie, grote bandbreedte en robuustheid van de omgeving compenseren hun grote nadelen van hoge kosten van de interrogator. Een stapsgewijze verlaging van de kosten van glasvezelsensorondervragers zal het nut en de vraag naar glasvezeldetectie bij monitoring en procescontrole nog verder vergroten.

Over Structural Health Monitoring 

Bridges can be equipped with fibre-optic sensors that continuously monitor their structural health.Structural Health Monitoring (SHM) is een proces waarbij technische constructies gedurende hun hele levensduur continu worden gecontroleerd op vroege tekenen van defecten of schade die na verloop van tijd tot catastrofale storingen kunnen leiden. Door eventuele schade vroegtijdig te detecteren en het beschadigde onderdeel te repareren of te vervangen, kunnen catastrofale storingen en de daaruit voortvloeiende uitvaltijd en aanzienlijke reparatiekosten worden voorkomen. Bovendien vergroten de gegevens die door SHM worden verzameld, de kennis over de structuren die worden gemonitord en zorgen ze voor betere ontwerpen voor dergelijke structuren in de toekomst. Een reeks SHM-oplossingen, zoals glasvezeldetectie, hebben hun weg gevonden naar technische constructies zoals windturbines, kerncentrales, schepen, treinen, vliegtuigen, gebouwen, bruggen, dammen, tunnels, zware machines en hoogovens.

Over silicon photonics

Silicon photonics is een technologie waarbij de functionaliteit van optische componenten zoals lichtbronnen, detectoren, schakelaars, golflengte (de-)multiplexers en filters op één chip kan worden geïntegreerd. Met silicium als basismateriaal, net als elektronische chips, kunnen de gevestigde standaard CMOS-processen en productielijnen worden gebruikt voor de productie van deze fotonische chips. Tientallen jaren ervaring in de fabricage van elektronische chips en een groot aantal geïnstalleerde productiecapaciteit voor halfgeleiders wereldwijd kunnen worden benut om de productie van goedkope optische chips op te schalen. Dankzij de submicron-precisie van micro-elektronische CMOS-processen kunnen silicon photonics-chips een grote verscheidenheid aan complexe optische functies in een zeer kleine chip integreren, waardoor een breed scala aan nieuwe toepassingen mogelijk wordt en daardoor een snelle expansie van de fotonica-industrie wordt gestimuleerd.

Over Sentea

Het bedrijf werd in 2018 opgericht als een spin-off van de wereldberoemde Photonics Research Group van de Universiteit Gent en imec om meer dan tien jaar onderzoek in silicon photonics en glasvezeldetectie te commercialiseren. De missie van Sentea is om de civiele infrastructuur veiliger en industriële activa efficiënter te maken door een wijdverbreide toepassing van glasvezelsensoren mogelijk te maken. Sentea profiteert van de voordelen van silicon photonics en biedt ondervragingssystemen voor optische vezels die een hoge nauwkeurigheid, compactheid en geavanceerde functionaliteit bieden, gepositioneerd voor inzet in een breed scala aan toepassingen en markten, waardoor continue monitoring van structurele integriteit de standaard wordt. Sentea is in het bezit van een consortium van investeerders, waaronder Fidimec, Finindus, PMV en QBIC II. Meer informatie over Sentea is te vinden op www.senteatech.com.

Contactpersoon: Karsten Verhaegen, CEO, e-mail: karsten.verhaegen@senteatech.com.

Over de Universiteit Gent

Universiteit Gent (UGent) werd opgericht in 1817 en is vandaag een van Europa's toonaangevende instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek in het Nederlandse taalgebied. Het bestaat uit elf faculteiten die onderwijs aanbieden, gedreven door innovatief onderzoek in de vele wetenschappelijke disciplines. De UGent, gesitueerd in het culturele, politieke en economische hart van Europa, is een actieve partner in tal van nationale en internationale educatieve, wetenschappelijke en industriële samenwerkingsprojecten. Universiteit Gent is een top 100 universiteit in de Shanghai Ranking en een van de grootste Belgische universiteiten. Onze organisatie zet zich in voor onderzoek en innovatie met meer dan 5.500 onderzoekers die actief zijn in een breed scala van de levens-, fysische en sociale wetenschappen. UGent TechTransfer en UGent Business Development Centers, zoals NB-Photonics, ondersteunen onderzoekers bij het ontwikkelen van grensverleggende wetenschap om innovaties op de markt te brengen. Voor meer informatie kunt u terecht op www.ugent.be/techtransfer.

De Photonics onderzoeksgroep in de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur is een van Europa's toonaangevende groepen op het gebied van fotonische integratie en silicon photonics. Het is verbonden aan imec en biedt onderdak aan 80 onderzoekers, onder wie zes ERC-grantees. De Photonics Research Group maakt deel uit van het Centre for Nano and Biophotonics - NB-Photonics - een multidisciplinair platform voor onderzoek en technologieoverdracht dat de middelen en knowhow van 23 professoren over vier verschillende faculteiten bundelt.

Contact: Eva Ryckeboer, business developer NB-Photonics, Universiteit Gent, eva.ryckeboer@ugent.be.

Over imec

Imec is een toonaangevend onderzoeks- en innovatiecentrum in nano-elektronica en digitale technologieën. Imec maakt gebruik van zijn ultramoderne R&D-infrastructuur en zijn team van meer dan 5.000 medewerkers en toponderzoekers, voor R&D in geavanceerde halfgeleider- en systeemschaling, siliciumfotonica, kunstmatige intelligentie, verder dan 5G-communicatie en -detectietechnologieën, en in toepassingsdomeinen zoals gezondheid en life sciences, mobiliteit, industrie 4.0, agrofood, slimme steden, duurzame energie, onderwijs, … Imec verenigt wereldleiders in de halfgeleiderwaardeketen, Vlaamse en internationale tech-, farma-, medische en ICT-bedrijven, start -ups, en academische en kenniscentra. Imec heeft zijn hoofdkantoor in Leuven (België) en heeft onderzoekssites in België, Nederland, Taiwan en de VS, en kantoren in China, India en Japan. In 2020 bedroeg de omzet (P&L) van imec 680 miljoen euro. Meer informatie over imec is te vinden op www.imec-int.com.

Imec is een gedeponeerd handelsmerk voor de activiteiten van imec International (IMEC International, een rechtspersoon naar Belgisch recht opgericht als een “stichting van openbaar nut”), imec België (IMEC vzw ondersteund door de Vlaamse overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics (Shanghai) Co. Ltd.), imec India (IMEC India Private Limited), imec San Francisco (IMEC Inc.) en imec Florida (IMEC USA Nano-elektronica Design Center Inc.).

Contact: Jade Liu, internationale persverantwoordelijke // T +32 16 28 16 93 // M +32 495 71 74 52 // Jade.Liu@imec.be

Over Fidimec

Imec ondersteunt, via haar dochteronderneming FIDIMEC NV, de oprichting van spin-off bedrijven, zowel via directe investeringen als via imec.xpand.

Over Finindus

Finindus is een investeringsmaatschappij gesteund door ArcelorMittal en Vlaanderen en verbonden met OCAS, een metaalonderzoekscentrum van wereldklasse met campussen in Zelzate en Zwijnaarde (België). Finindus biedt financiering en managementondersteuning in vroege stadia en groei en managementondersteuning aan innovatieve bedrijven die actief zijn in materialen, materiaalverwerking, duurzame productie en industrie 4.0. www.finindus.be

Over PMV

PMV is een Vlaamse investeringsmaatschappij die de toekomst van de Vlaamse economie vormgeeft. Het financiert veelbelovende bedrijven vanaf het allereerste begin en leidt hen naar groei en globalisering. PMV biedt financiële oplossingen op maat aan alle ondernemers met een businessplan en een sterk managementteam door middel van kapitaal, leningen en garanties. Een ervaren, gemotiveerd team van professionele vermogensbeheerders spant zich dag in, dag uit in om welvaart en welzijn te creëren in Vlaanderen. PMV beheert een portefeuille van € 1,35 miljard. Kijk voor meer informatie op www.pmv.eu.

Over QBIC II

Qbic is een early-stage en sectoronafhankelijke, interuniversitair fonds dat investeert in spin-offs en in jonge innovatieve ondernemingen met een technologische link met de aan Qbic verbonden universiteiten en kenniscentra. Qbic wordt aangestuurd door een onafhankelijk team van experts op het gebied van beleggen en beheer. Met circa € 100 miljoen aan middelen is Qbic een van de grootste spin-off fondsen in Europa. Qbic I is in 2012 gestart en heeft al zijn middelen aan 18 ondernemingen toegewezen. Qbic II zit nu in zijn laatste investeringsjaar en heeft tot nu toe een portefeuille van 17 investeringen opgebouwd. Voor meer informatie kunt u terecht op www.qbic.be.

Lees meer over onze UGent spin-offs en schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief