Winnaar studentenwedstrijd onderwijsinnovatie: Interdisciplinair onderzoek
Dit project is de winnaar van de studentenwedstrijd onderwijsinnovatie 2014 aan de faculteit wetenschappen. Het werd ingediend door Tim Verdonck (Ma1 Chemie)
Om deze overkoepeling te promoten en de studenten goed voor te bereiden op onderzoek, zou het dan ook een goed idee zijn om in derde bachelor of in de master een vak 'overkoepelend onderzoek' te introduceren in alle (wetenschappelijke) studierichtingen. In dit vak laat men de studenten een aantal studierichtingen kiezen waarmee men wilt samenwerken. Op basis van deze keuzes worden groepjes samengesteld van een aantal studenten. Deze studenten zullen dan samenzitten en een onderzoeksonderwerp kiezen dat hen interesseert. Over dit onderwerp doen ze een literatuurstudie (wat een goede voorbereiding is op onderzoek). Dit vak zal dan gequoteerd worden op het schrijven van een wetenschappelijke paper, die twee aspecten zal bevatten:
- Een review gedeelte waarin de belangrijke aspecten van de verschillende papers aan bod komen.
- Het belangrijkste deel is een wetenschappelijke artikel, gebaseerd op een hypothetisch onderzoek. Hierbij voeren ze zelf geen onderzoek uit, maar bedenken ze samen wat ze zouden willen doen binnen dit onderwerp, welke aspecten ze graag verder zouden willen uitwerken, hoe ze dit zouden aanpakken,...
De uiteenlopende input van studenten afkomstig uit verschillende richtingen zal zorgen voor interessante invalshoeken en vernieuwende ideeën. Dit project zal ook zorgen voor nieuwe banden tussen verschillende richtingen die op andere momenten zeker ook van pas kunnen komen. Met 2 (of meer richtingen) samen brainstormen over een project en op deze manier nieuwe onderzoeken uitdenken is volgens mij de vereenzelviging van het stokpaardje van de UGent: 'Durf Denken'.